Català   Castellano Atenció al client   
Grup Alimentari Guissona
 
  Presentació
 
  Història i cronologia
 
  Notes de Premsa
 
  Informatiu mensual
 
  Premis i distincions
 
  Video corporatiu
 
  Altres videos
 
  50 aniversari
  Discurs del Fundador i
President Sr. Jaume
Alsina
Recull fotogràfic
Vídeo acte
 
  Ofertes de treball
 
  Política medioambiental
 
  Política de qualitat inoqüitat
 
  Política de prevenció de riscos laborals
 
 

Discurs del Fundador i President Sr. Jaume Alsina

Parlant de molt temps enrere, però sembla que era ahir, quan un grup d’aficionats al nou negoci de les granges decidíem muntar la nostra cooperativa de Guissona.

Han passat 50 anys i aquella petita llavor, després de plantar-la i cuidar-la durant un munt de anys i per part de moltíssimes persones, s’ha fet un arbre gran que dóna treball o ajuda a tenir-ne a milers de pagesos, grangers i empleats, catalans i d’altres orígens, i als que permet guanyar un sou, i així tenir la seva casa, mantenir la família i fer-se grans el seus fills.

Molts milers de dies han transcorregut en aquesta història, molts bons moments i algun altre ha sigut molt trist. Tots nosaltres, els guardem en el record. Però jo, per una altra banda, voldria enaltir tots i cada un d’aquests milers de dies al llarg de 50 anys en què no va passar res important, vàrem anar i fer la nostra feina, gaudírem amb la família i del nostre entorn, vàrem celebrar festes, férem els nostres àpats i tinguérem un son reparador i a l’endemà, tornem-hi. Vull enaltir aquests milers i milers de dies normals, sense res extraordinari, perquè han estat la nostra vida i en els que hem portat a terme la nostra obra.

Dono gràcies per haver tingut 50 anys de pau i ordre i, també i especialment, per estar en una terra que en aquell moment necessitava de nosaltres per ajudar a desenvolupar un futur que ens ha donat, en poc temps, més prosperitat i benestar que la resta de tota la història de la humanitat.

M’agradaria recordar com era fa 50 anys la nostra terra, la Segarra, els seus pobles i masies.

De temps immemorial, suposo que des de l’edat mitjana i durant moltes generacions, a la Segarra, la majoria de persones es dedicaven a la terra i vivien a les cases de pagès, als pobles o masies, tots junts: els avis, pares i fills, algun mosso i també els animals de treball i de companyia. Entre tots feien una bona colla i constituïen un centre de supervivència, una unitat autònoma, quasi tot era de casa, entre ells feien pinya i família, i es feien companyia. Feia molt fred a l’hivern, però se superava amb el foc a terra i amb el caliu familiar, i fins i tot els ajudava la calor dels residents a l’estable, els animals del treball.

La majoria dels que ens trobem avui aquí, o sinó els pares, vàrem néixer en una casa de pagès, com la que acabo d’explicar. Cases velles, apuntalades i amb goteres, però que han estat el nostre bressol i també el de la cultura catalana i segarrenca, que és la que ens ha permès l’evolució fins a la prosperitat actual.

Què va passar fa 50 anys que amb poc temps ha permès evolucionar tant a la humanitat?

Sembla que la culpa ha estat de la TECNOLOGIA. Què és la tecnologia? Jo diria que és el que han fet els savis, junt amb els espavilats i els treballadors, que han omplert el món de coses útils per a la societat, coses que han provocat grans canvis, normalment en direcció a la prosperitat.

Els tractors i les “cosechadores” són dues mostres fruit de la tecnologia que amb pocs anys varen canviar la nostra terra i acabaren amb les antigues cases de pagès. Una persona, amb les noves màquines, va fer la feina de deu, per tant sobraren nou ex pagesos de cada deu, que més o menys contents se n’anaren a la ciutat, excepte alguns que, seguirem als nostres pobles buscant solucions i noves activitats.

Així vàrem néixer els pioners de les granges, a la Segarra i a les comarques veïnes, i una mica arreu de tot el país.

L’oportunitat dels grangers es va fer evident perquè els que se n’anaren a la ciutat es quedaren sense corral, ni hort i va ser necessari que uns altres els hi proporcionessin els ous, pollastres, botifarra, pernil i moltes més coses.

En aquests moments d’importants canvis de la civilització, la nova Cooperativa de Guissona fou útil: fent el pinso per als animals, buscant remeis i medicaments, ajudant els pagesos per millorar les collites, fent granges i tot el que convenia.

Però la feina més difícil fou vendre i cobrar els productes de les granges. Mercats, camions, furgonetes i xofers, venedors, cobradors, escorxadors i fàbriques, magatzems per tot el país i per fi, les botigues “bonÀrea”.

Aquesta és una pinzellada del camí que hem fet al llarg de 50 anys. El llibre del què he parlat ho explica amb més detall.

El passat crec que val la pena recordar-lo per entendre millor el futur que espera al Grup Alimentari Guissona, que és el realment important.

Parlem una mica del futur:

D’aquest arbre que, com he dit, acull tants socis, accionistes, treballadors i famílies, cal que ens preguntem, ens hem podem fiar? És un arbre sa? Té bones arrels i terra fonda per viure molts anys? Fa bons fruits?

Quan algú em pregunta pels ingredients que han fet de la nostra Cooperativa, i ara el Grup Guissona, l’empresa més gran de Lleida i durant més de trenta anys, contesto, sens dubte, que és perquè hi hem aplicat la manera de ser de la nostra terra segarrenca. Aquí hem trobat els valors que hem posat a les nostres empreses i d’aquí som la majoria de les persones que hem passat al davant del Grup Guissona, procurant que arreli fons.

Què tal els seus fruits? Sens dubte, puc dir que els nostres productes són els millors perquè hem acumulat bons mitjans per fer la nostra feina, els tenim pagats amb recursos propis, perquè ho tenim tot a mà, terra, granges i fàbriques i disposem del camí més curt des de les granges als consumidors. També tenim el millor preu perquè, aquest camí curt, és més barat de mantenir.

A més, el nostre arbre no fa els fruits en les branques altes, on costa d’arribar-hi, els fa o els pretén fer a l’abast de tothom.

Bé, aquest és un breu resum de la nostra història de 50 anys i que avui celebrem. Creiem que és una bona història, i que tots la podrem recordar i gaudir durant molts anys.
 
  Traspalau, 8 - 25210 Guissona (Lleida) Avís legal   Política de privacitat